Om Oss

Vilka är vi?

Fintlings Ytbehandlingsfabrik AB är ett svenskt företag som grundades 1978. Företaget är specialiserat på ytbehandling av metaller, och erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive sandblästring, fosfatering. Fintlings är ett väletablerat företag med lång erfarenhet och gedigen kompetens. Företaget är certifierat enligt ISO 9001 och ISO 14001, vilket garanterar att våra tjänster uppfyller höga kvalitets- och miljökrav.

Certifierade

Vi är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001.

Nöjda kunder

Vi på Fintlings har varit verksamma sedan 1893, och har under den tiden byggt upp ett starkt förtroende för våra kunder. Detta har lett till att många kunder återkommer till oss, vilket är ett tydligt bevis på deras nöjdhet.

FINTLINGS YTBEHANDLINGSFABRIK AB

EN KORT HISTORIK

1890 - 1930

Företaget startades redan 1893 av Johan Waldemar Fintling. Från början tillverkades kassaskåp. Kassaskåpen behövde dock blanka handtag och beslag så snart fanns det första förnicklingsbadet på plats. Man utförde även slipning av knivar och kom på det sättet in på försilvring av matbestick. Från 1893 till 1929 fanns fabriken i ett numera rivet hus på Luntmakargatan 42. Under 1920-talet startades även tillverkning av stänkskärmar och stötfångare till alla bilmodeller som förekom i Sverige.

1929 flyttade företaget till Roslagsgatan 33. Anledningen var att verksamheten växt till att omfatta de flesta metallbeläggningar så man behövde helt enkelt mer yta.

1940 - 1950

I slutet på 1940-talet bytte företaget namn från AB Fintlings Nickel & Nysilverfabrik till Fintlings AB.

1980 - 1990

Verksamheten fortsatte att växa och 1982 var det dags för nästa flytt, denna gång till nuvarande adress, Industrivägen 4 i Solna. I samband med flytten till Solna installerades automatliner för zink, tenn och anodisering. Man gjorde sig känd för att ha Sveriges bredaste processutbud inom legoytbehandling och för att klara av mycket komplicerade ytbehandlingsuppdrag.

1990 - 2000

1997 investerades i en stor försilvringsautomat för att möta telekombranchens behov.

I början av 1990-talet bildades Fintlingsgruppen genom förvärv av Sundbybergs Förnickling, Kvarnströms Spångaverken och Iggesunds Hårdkrom.

1999 sålde Fintlingsgruppen hela verksamheten till Bodycote Ytbehandling AB som gjorde en stor satsning på ytbehandling. Genom denna försäljning blev Fintlings medlemmar i en global koncern med ytbehandling, värmebehandling, hiping och materialtest som fyra huvudområden.

2000 - Idag

Den stora försilvringsautomaten från 1997 förstörs tyvärr i en brand sommaren 2002.

Av Fintlingsgruppens fyra verkstäder var det tre i Stockholm som blev kvar inom Bodycote. Bodycote drev verksamheten i fem år med huvudsaklig inriktning mot telekombranchen. Denna bransch fick problem under 2001 vilket ledde till stora lönsamhetsproblem för Bodycote. Ett försök att koncentrera verksamheten i Stockholm till en fabrik gjordes. Inte heller detta ledde till önskad lönsamhet och i slutet av 2003 fattades beslut att avveckla verksamheten. Istället för nedläggning valde man att sälja både fastighet och verksamhet till Nordisk Industrigruppering AB som från och med den 1 april 2004 driver verksamheten under namnet Fintlings Ytbehandlingsfabrik AB.

Nordisk industrigruppering gör ytterligare ett förvärv i form Huskvarna Elektrolytpolering under 2006. Huskvarna är specialiserade inom Elektrolytisk polering.

År 2019 startar gruppen också ett systerföretag till Fintlings och Huskvarna i Serbien där vi idag har flertalet kunder som även är aktiva i Sverige. Fabriken är under ständig tillväxt och just nu arbetar 6 personer där.

Senaste förvärvet i gruppen är en tidigare branschkollega vid namn Ytcenter. Ytcenter förvärvades under 2021 och nu är nordisk industrigruppering en av Sveriges största ytbehandlingskoncerner. Ytcenter är beläget i Upplands-väsby.

Besök gärna deras hemsidor.

Vi skall inom verksamhetsområdet kemisk och elektrolytisk ytbehandling uppfylla våra kunders förväntningar på en kompetent samarbetspartner. Att uppfylla kundens krav, minimera vår miljöpåverkan och att verka för en säker och trivsam arbetsplats skall vara en naturlig del av vårt arbete.
Fintlings ytbehandlingsfabrik AB - All rights reserved

Hemsida skapad av Area81.se